Asansör Bakımı Onarımı Nasıl Yapılır?


Asansör bakımı işi, insan hayatı söz konusu olduğu için büyük bir öneme sahiptir. Asansörlerde bulunan fren masfalı, vinç karteri, emniyet kilitleri, raylar, halatlar ve motor gibi onlarca parçanın yağlanması, ayarlanması ve kontrol edilmesi gerekir.  Özellikle asansör trafiğinin çok sık kullanıldığı hastane ve iş yerlerinde asansör bakımı ve asansör onarımı tamiri  daha titiz ve sık bir şekilde yapılmalıdır.

ASANSÖR BAKIMI TALİMATNAMESİ

ASANSÖR MAKİNE AKSAMI YATAKLARIN YAĞLANMASI

Makara ve Regülatör üzerinde bulunan yağdanlıklar tamamen boşalmadan gres yağı ile doldurulmalıdır. İşleme vazitetine göre yağdanlık kapağı sıkıştırılmalıdır. Uzun müddet işlemeden duran lerde veya tamirden sonra yağdanlıklar doldurulmalıdır. Çünkü işlemediği halde yağ zayiyatı devam eder.

 FREN MAFSALLARI

Vincin fren mafsallarıını en az ayda bir defa yağlanmalıdır.Fren ile kasnak arası 0.5-0.5 m/m ayar edilmelidir.Fren kasnağına yağ damlamamasına dikkat edilmelidir.

 VİNÇ KARTERİ

Karter yağ müşirinin yarısına kadar özel yağ ile doldurulmalıdır.Şayet yağ kirlenirse veya boşalırsa yeni yağ koymadan önce karter mazot ile yıkanmalıdır.

 PARÜŞÜT VE SÜRAT

Bu tertibatın işler bir halde bulunduğu yılda bir kontrol edilmelidir. Parüşüt papuçlarının ve kollarının iyice hareket etmelerine dikkat edilmelidir.

 EMNİYET KİLİTLERİ

Kilitler en az ayda birkez muayene edilmeli ve iyi işlemesi sağlanmalıdır ve müteharrik parçalara az miktarda yağ sürülmelidir.

 RAYLAR

Çelik raylar hususi yağ ile yağlanmalıdır.

HALATLAR

Halatların temiz tutulması sağlanmalıdır.Tel kopukları fazlaşmasından müdahale edilmelidir.

 ELEKTİRİK AKSAMI MOTOR

Yatakları en az ayda bir kez kontrol edilmeli ve icap ederse özel yağ ile doldurulmalıdır.

ASANSÖR KUMANDA TABLOSU

 Makinenin revizyon veya temizliği sırasında kumanda tablosunda temizlik ve bakımı yapılmalıdır.Kontakların temizliği kontrol edilmelidir.

 KAPI KONTAKLARI

Emniyet kilitlerin kontrollü esnasında kapı kontakları da gözden geçirilmelidir. Makina ve elektrik aksamına ait işleri görürken ana şalteri açarak elektrik kesilmelidir Ancak iş tamamen bittikten sonra ana şarter kapatılarak elekrik verilmelidir. Asansörde çaluşılırken kapıya "ASANSÖR ÇALIŞMIYOR" ibaresi yazılı bir levha asılmalıdır.

 ARIZA VUKUNDA YAPILACAK İŞLER:

1.Şalterden elektrik kesilecektir.

2.Kabin kat arasında durmuşsa fren açma manivelasıyla fren açlacak ve el volanıyla kabin kat seviyesine getirilerek içindeki ,şahışların dışarı çıkması temin edilecektir ve bu ameliyenin sonunda volan eski yerine getirelecektir.

3.Asansörün bakımını üstlenen firmaya haber verilecek ve her ne suretle olursa olsun arıza giderilmeden asansör açılmayacaktır.

Etiketler: Asansör bakımı, asansör bakımı nasıl yapılır, asansör aylık bakımı, asansör tamiri, asansör bakım ücretleri,